2. Onze cacao

MIEKE VAN DEN HENDE / FOU​NDER / CHOCOLATIER

De melkchocolade wordt gemaakt van de ‘Forastero-boon’, een krachtige cacao uit Congo’s Virunga National Park. Het is het leefgebied van de laatste berggorilla’s wat momenteel wordt aangetast door de mens. Om dit te voorkomen is cacao aangeplant aan de rand van het park. Het voorziet de bewoners van inkomen zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s bedreigen door houtkap en stroperij.

De pure chocolade wordt gemaakt van ‘Criollo-boon’ uit de jungle van de Amazone in Peru. Deze variëteit is de moeder van de cacao’s en staat bekend om zijn bijzondere smaakeigenschappen. Het wordt door de Awajun indianen verbouwd. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen zij in hun levensonderhoud voorzien en zijn zij niet genoodzaakt geld te verdienen met kap en houtverkoop.

Al sinds de gouden eeuw is Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld. Geen wonder dat onze chocolade dáár gemaakt wordt en wel door de ‘Chocolatemakers’, een jong dynamisch bedrijf die er hun taak van hebben gemaakt om ‘échte chocolade’ te maken op een milieuvriendelijke manier. Zij zoeken en importeren kleine hoeveelheden biologische cacaobonen van bijzondere kwaliteit en kopen de bonen direct bij de boeren voor een eerlijke prijs. Vervolgens begint het hele proces van handmatige selectie, het roosteren van de bonen, malen en walsen. Alle ingrediënten zijn fairtrade en van biologische teelt afkomstig.

De witte chocolade wordt gemaakt met natuurlijke cacaoboter uitde Dominicaanse Republiek; op windkracht gehaald uit de Caraïben met het Zeilschip de ‘Tres Hombres’, het enige trans-Atlantisch zeilend vrachtschip ter wereld en tevens vlaggenschip van Fairtransport!